Air Mediterranean har inte visat att passagerarna informerats om en elva timmar tidigareläggning
Passagerarna skulle resa från Pristina till Malmö med Air Mediterranean. Flyget var planerat att avgå klockan 18:00. När passagerarna i god tid kom till flygplatsen för sin planerade flygresa, visade det sig att flyget redan hade avgått. Redan klockan 07:00 samma dag, elva timmar tidigare.
Av punkten 4 i EU-domstolens dom i förenade målen C-146/20, C-188/20, C-196/20 och C-270/20 framgår att en flygning ska anses vara en ”inställd flygning” när flygbolaget tidigarelägger denna flygning med mer än en timme. Utgångspunkten är således att flygningen blev inställd, och att kompensation ska betalas passagerarna.
Av artikel 5.4 i flygpassagerarförordningen framgår att det är flygbolaget som har bevisbördan för om passagerarna underrättats om den inställda flygningen samt när detta skett. Huvudfrågan i målet är således huruvida Air Mediterranean med befriande verkan underrättat passagerarna om den inställda flygningen, och på så sätt befrias från att betala kompensation.
Air Mediterranean åberopade i målet inte någon underrättelse ställd till passagerarna gällande inställelse eller schemaändring av flygresan som bevisning. I stället grundade Air Mediterranean sin talan på att passagerarna faktiskt rest med flygplanet, vilket enligt flygbolaget skulle visa att passagerarna underrättats om schemaändringen.
Air Mediterranean har som bevis för att passagerarna befann sig på flygplanet, åberopat vissa passagerarloggar som flygbolaget menar visar vilka som flög med det tidigarelagda flyget. Juristavdelningen, som företrädde passagerarna, menade att dessa listor snarare visar vilka passagerare som var bokade på den aktuella resan och inte vilka passagerare som faktiskt befunnit sig på flygplanet.
I målet begärde Air Mediterranean edition, att passagerarna skulle förete sina boardingpass till tingsrätten. Juristavdelningen bestred flygbolagets begäran då passagerarna aldrig hade fått ett boardingpass. De kunde ju inte checka in på flyget när de kom till flygplatsen då flyget sedan länge hade avgått. Tingsrätten avslog Air Mediterranean begäran att passagerarna skulle förete sina boardingpass, eftersom det inte är visat att passagerarna hade de aktuella boardingpassen eller att de överhuvudtaget existerade.
Juristavdelningen har fokuserat sin talan på artikel 5.4 i flygpassagerarförordningen, att det är flygbolaget som ska visa att passagerarna har underrättats om den inställda flygningen och när detta skedde. Det är tydligt uppställda krav som Air Mediterranean i målet enkelt skulle kunna visa exempelvis genom kopia av ett skickat e-postmeddelanden med sådan information. Flygpassagerarförordningen ger därför en stor fördel till flygbolaget; kan flygbolaget visa att passagerarna informerats i rätt tid är de befriade från att betala kompensation.
Tingsrätten konstaterar att Air Mediterranean inte har visat att passagerarna informerats. Air Mediterranean har inte heller visat att passagerarna befann sig ombord på flygplanet som lämnade klockan 07:00. Snarare har Air Mediterranean visat loggar om vilka passagerare som var bokade på den aktuella flygresan, inte att de passagerarna faktiskt befunnit sig ombord på flygplanet. Eftersom artikel 5.4 flygpassagerarförordningen lägger bevisbördan på Air Mediterranean gör tingsrätten bedömningen att Juristavdelningen visat att passagerarna hade rätt till kompensation enligt flygpassagerarförordningen.
Ystads tingsrätt, 2025-03-27 dom i mål nummer FT 882-24.
Vi hjälper dig att få rätt
Vi har haft 98 procent framgång i de hundratals tvister vi biträtt i
“Juristavdelningen hjälpte mig i processen mot Transpoststyrelsen att behålla mitt medicinska intyg.”
”Juristavdelningens kunskap inom flygrätten är unik i Sverige, med nästan 30 års erfarenhet.”
”Utmärkt hjälp med en domstolsprocess som vi vann. Kunniga inom tvistelösning! Kan verkligen rekommenderas.”
”Juristavdelningen uppfyllde alla krav på professionalism och effektivitet. Dessutom hade vi roligt.”
”Smidig hjälp när vi startade ett dotterbolag, och i upprättandet av aktieägaravtal oss ägare mellan. Snabbt arbete och bra service.”
”Juristavdelningen hjälpte mig att få ersättning för en försenad flygning. De är mycket engagerade och tror på människan som utgångspunkt.”
“Transportstyrelsen skulle återkalla mitt flygcertifikat på helt felaktiga grunder. Juristavdelningen såg till att jag fick behålla det.”
“Juristavdelningen hjälpte mig att gå igenom mina uppdragsavtal så att jag kände mig trygg.”
“Juristavdelningen hjälpte oss med tillstånd att flyga kommersiellt till en mindre flygplats i Sverige.”
”Kunniga och professionella inom affärsjuridik. Juristavdelningen upprättade alla avtal som vi behövde när vi ingick samarbete med annat företag.”
“Under vår period som start-up hade vi Juristavdelningen att sköta all vår juridik, så kunde vi fokusera på att bygga upp vårt företag.”
”Mycket kompetenta inom konsumenträtten, där vi hade problem med ett incheckat bagage som försvann från flyget. Med Juristavdelningen fick vi ersättning.”
“Juristavdelning har hjälpt oss i disciplinärenden avseende skolans elever så att vi kunnat undvika tvister.”
”Kunniga inom tvistelösning, där vi med Juristavdelningen lyckades att förlika med motparten innan en lång och kostsam process i tingsrätten.”
“Företaget jag var anställd på sa upp mig på felaktiga grunder. Juristavdelningen såg till att jag fick ett rättvist skadestånd.”