Juristavdelningen har biträtt en anställd vid ett svenskt flygbolag angående en ogiltig uppsägning
Den anställde hade blivit uttagen av flygbolaget att genomgå en kaptensutbildning och därmed inneha funktionen som befälhavare på flygbolagets flygningar. Utbildningen avslutas med en så kallad line-check, en kontrollflygning för att säkerställa att kunskapsmålen är uppfyllda. Denna line-check genomfördes av flygbolagets training manager, den som inför Transportstyrelsen är ansvarig för flygbolagets utbildningar.
Efter line-checken meddelade training manager att den anställde hade klarat sig, och training manager överlämnade i samband med detta epauletter med fyra ränder till den anställde. För att särskilja befälhavare mot andra funktioner på ett flygplan har kaptener fyra ränder. Alla andra funktioner på ett flygplan har färre ränder. Att överlämna dessa efter en line-check är en symbolisk handling som visar att piloten nu är kapten.
Senare samma dag får den anställde beskedet från flygbolaget att han inte alls hade klarat line-checken. Den anställde blev mycket förvånad, ledsen och besviken över denna vändning från flygbolagets sida. En sms-konversation följde mellan flygbolagets flygchef och den anställde, i vilken den anställde sa upp sig. Flygbolaget ville säkerställa att den anställde hade sagt upp sig, varför de skickade ett dokument som var ett utkast till en uppsägning på egen begäran. Den anställde returnerade aldrig dokumentet.
Redan nästa morgon meddelade den anställde till flygchefen att han inte alls sagt upp sig. Flygbolaget menade dock att den anställde hade sagt upp sig och hade själv avslutat sin anställning. Flygbolaget betalade därtill enbart ut en månadslön istället för de tre månader den anställde hade i uppsägningstid.
Den anställde stämde flygbolaget och hävdade att han hade sagt upp sig i affekt, och när flygbolaget senare inte ville att anställningen skulle fortgå ska flygbolaget anses ha sagt upp den anställde och att den uppsägningen skulle förklaras vara ogiltig. Den anställde krävde utöver att anställningen skulle fortsätta, allmänt skadestånd och ekonomiskt skadestånd.
Juristavdelningen argumenterade utifrån Arbetsdomstolens praxis. I AD 2012 nr 30 hade en arbetstagare efter ett meningsutbyte med en företrädare för arbetsgivaren sagt upp sig från sin anställning. Arbetsdomstolen fann att uppsägningen inte har skett under sådana omständigheter att den ska jämställas med en uppsägning från arbetsgivarens sida. Arbetstagaren hade under den närmast påföljande arbetsdagen förklarat att hon ville återta uppsägningen. Arbetsgivaren godtog inte detta, vilket har ansetts liktydigt med en uppsägning från arbetsgivarens sida. Uppsägningen har därför förklarats ogiltig.
I målet mellan flygbolaget och den anställde förlikades parterna varför frågan om den anställdes anställning aldrig prövades.
Gävle tingsrätt, 2025-03-07 dom i mål nummer T 4148-24.
Vi hjälper dig att få rätt
Vi har haft 98 procent framgång i de hundratals tvister vi biträtt i
“Juristavdelningen hjälpte mig i processen mot Transpoststyrelsen att behålla mitt medicinska intyg.”
”Juristavdelningens kunskap inom flygrätten är unik i Sverige, med nästan 30 års erfarenhet.”
”Utmärkt hjälp med en domstolsprocess som vi vann. Kunniga inom tvistelösning! Kan verkligen rekommenderas.”
”Juristavdelningen uppfyllde alla krav på professionalism och effektivitet. Dessutom hade vi roligt.”
”Smidig hjälp när vi startade ett dotterbolag, och i upprättandet av aktieägaravtal oss ägare mellan. Snabbt arbete och bra service.”
”Juristavdelningen hjälpte mig att få ersättning för en försenad flygning. De är mycket engagerade och tror på människan som utgångspunkt.”
“Transportstyrelsen skulle återkalla mitt flygcertifikat på helt felaktiga grunder. Juristavdelningen såg till att jag fick behålla det.”
“Juristavdelningen hjälpte mig att gå igenom mina uppdragsavtal så att jag kände mig trygg.”
“Juristavdelningen hjälpte oss med tillstånd att flyga kommersiellt till en mindre flygplats i Sverige.”
”Kunniga och professionella inom affärsjuridik. Juristavdelningen upprättade alla avtal som vi behövde när vi ingick samarbete med annat företag.”
“Under vår period som start-up hade vi Juristavdelningen att sköta all vår juridik, så kunde vi fokusera på att bygga upp vårt företag.”
”Mycket kompetenta inom konsumenträtten, där vi hade problem med ett incheckat bagage som försvann från flyget. Med Juristavdelningen fick vi ersättning.”
“Juristavdelning har hjälpt oss i disciplinärenden avseende skolans elever så att vi kunnat undvika tvister.”
”Kunniga inom tvistelösning, där vi med Juristavdelningen lyckades att förlika med motparten innan en lång och kostsam process i tingsrätten.”
“Företaget jag var anställd på sa upp mig på felaktiga grunder. Juristavdelningen såg till att jag fick ett rättvist skadestånd.”